Dystrybutor dodatków do żywności – dowiedz się więcej

żywność

Wszystko, co mamy na talerzu, zawiera dodatki do żywności. O ile niektórym osobom kojarzą się one wyłącznie z konserwantami, tak naprawdę dodatków spożywczych jest znacznie więcej. Co ważne, mogą pozytywnie wpływać na jakość produktu końcowego. Ale gdzie znaleźć dystrybutora, który oferuje dodatki wysokiej jakości?

​Dodatki do żywności – czym są w świetle prawa?

Pojęcie dodatków do żywności może mieć różną definicję w zależności od kraju. W Unii Europejskiej substancje, które nie są zwykle spożywane, ale są celowo dodawane do produktów, są uważane za dodatki do żywności. Ich użycie jest ściśle regulowane przez prawo, a firmy mogą używać tylko tych, które są dostępne na specjalnej liście.

Dodatki do żywności można podzielić na cztery kategorie. Pierwsze to kompozycje aromatyczne. Ich użycie nadaje intensywniejszy smak i zapach produktom spożywczym. Producenci często stosują naturalne aromaty pozyskiwane z warzyw, owoców czy zwierząt.

Preparaty aromatyczne to substancje otrzymywane na drodze procesów fizycznych. Zaliczamy do nich chociażby ekstrakt waniliowy. Jeśli chodzi o preparaty procesowe, są one wytwarzane dzięki procesom termicznym, jak na przykład gotowanie. Dostępne są także aromaty dymu wędzarniczego czy dodatki o właściwościach aromatycznych.

​Przeciwutleniacze, konserwanty i barwniki

W skład kolejnej grupy dodatków do żywności wchodzą konserwanty i przeciwutleniacze. Konserwanty są mieszaniną związków, która wydłuża okres przydatności do spożycia żywności. Hamują również rozwój bakterii i wirusów. Na etykietach żywności są one oznaczone literą E i liczbą od 200 do 299.

Jeśli chodzi o przeciwutleniacze, są to głównie substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. W przemyśle spożywczym ich zastosowanie zapobiega procesom utleniania, co wydłuża trwałość produktów.

Z kolei głównym zadaniem barwników jest przywracanie lub nadawanie koloru produktom spożywczym. Barwniki naturalne uzyskuje się głównie przez ekstrakcję z roślin. Ze zwierząt natomiast wykorzystuje się tkankę mięśniową oraz krew. Spośród barwników identycznych z naturalnymi, najczęściej występującymi w przemyśle spożywczym są beta-karoten, ryboflawina i kantaksantyna.

Dystrybutor dodatków do żywności i jego rola

Jak widać, dodatki do żywności są naprawdę różnorodne. Jeśli więc prowadzimy firmę produkującą żywność, musimy zdecydować się na usługi profesjonalnego dystrybutora. Jego wybór jest bardzo ważny i może wpłynąć na jakość naszych produktów. Dystrybutor dodatków do żywności pracuje na kilku poziomach, wiąże się to z odpowiednią logistyką. Transport i przechowywanie są bardzo ważne, jeśli chcemy korzystać z produktów wysokiej jakości.

Aby znaleźć dobrego dystrybutora dodatków do żywności, wystarczy poszukać w internecie, np. na stronach takich jak https://oqema.pl/. Porównując oferty w sieci zaoszczędzimy czas i w zaciszu swojego domu przeanalizujemy najważniejsze aspekty, bez zbędnej presji. W ten sposób podejmiemy świadomą decyzję. Odpowiedni dystrybutor dodatków do żywności zagwarantuje produkty wysokiej jakości i całkowicie bezpieczne dla żywności.

Recommended For You

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *